KADEMUUR MATHENESSERDIJK (2000-2009)

Vernieuwing kademuur Schiekanaal achter Mathenesserdijk 328 – 436

In 2000 stortte de kademuur achter nr. 430 in de Schie. Dit deel van de Mathenesserdijk (nr. 328 – 436) is één van de zeer weinige plekken in Rotterdam waar particuliere tuinen direct grenzen aan een druk bevaren scheepvaartroute. Ook in deze andere tuinen was al jarenlang sprake van verzakkingen en soms levensgevaarlijke gaten.

In eerste instantie was de reactie van de gemeente, dat de eigenaren zelf verantwoordelijk waren voor reparatie en onderhoud. Rond de 75 particuliere eigenaren zouden volgens de juristen dan een Vereniging van Eigenaren moeten oprichten om samen de investering van 1,5 miljoen te doen. Daarna zou deze VvE dan verantwoordelijk blijven voor beheer en onderhoud. De schade was echter vooral het gevolg van steeds meer scheepvaart en uitdiepen van het kanaal. Een nieuwe kademuur was nodig, aangepast aan huidige en toekomstige eisen.

Vernieuwing in 2009

Het heeft negen jaren actievoeren gekost, voordat de kademuur in 2009 is vernieuwd op kosten van de gemeente. Die is nu ook verantwoordelijk voor beheer en onderhoud.

Nieuwe kademuurMeer informatie over de acties en de vernieuwing van de kademuur bij Patrick Boel, eigenaar/bewoner Mathenesserdijk 430: email