KLUSHUIZEN MATHENESSERDIJK (2011-2013)

Opknappen Mathenesserdijk 321 – 345

Op 13 oktober presenteerden de klussers van de VvE Monnikenwerk het ontwerp voor de nieuwe voorgevels van Mathenesserdijk 321 – 329. De afgelopen maanden zijn de nieuwe bewoners vooral druk geweest met het slopen van wanden en plafonds. Nu het stof is opgetrokken, gaat de aannemer in december aan de slag met de renovatie van de voorgevels en het volledig vernieuwen van de achtergevels. Daarna kunnen de klussers beginnen met het opknappen van de binnenkant.

klushuizen-1101
Voormalige garages aan de Mathenesserdijk

Wat vooraf ging

Vroeger was het een van de ‘gouden randjes’ in de stad, het blok fraaie woningen aan de Mathenesserdijk 315 – 367, tegenover Schiezicht. Jarenlang overheerste echter het rommelige beeld van de garages en vervallen panden. Maar dat is aan het veranderen.

De gemeente heeft in de loop van 2011 de resterende panden van het stuk 321 t/m 345 aangekocht, zowel de woningen als de bedrijfsruimtes met garages op de begane grond. De eerste panden vanaf de hoek zijn in het bezit van particulieren, die aangeschreven zijn om hun eigendom op te knappen. Het andere deel van het blok is in handen van de moskeevereniging Aya Sofia.

klushuizen-120811-slopen
Klussers druk aan het slopen van tussenwanden en oude installaties

Garages vertrekken

Per 1 juli 2011 zijn alle garages op dit deel van de Mathenesserdijk vertrokken. Daarmee is een eind gekomen aan een lange periode van overlast op de dijk.

Start funderingsherstel op 8 maart 2011

Na het vertrek van de eerste garages begon de gemeente met het funderingsherstel. Wethouder Karakus en portefeuilehouder Karin Bebelaar gaven op dinsdag 8 maart op feestelijke wijze het startsein. Als eerste moesten de vloeren van de panden eruit. De aanbouwen aan de achterzijde werden ook afgebroken. Na funderingsherstel bood de gemeente de huizen met tuin te koop aan als klushuizen.

Vooruitlopend op de verkoop heeft de gemeente in de eerste helft van 2011 ook alvast de daken hersteld om schade door lekkages en de vorming van zwam te voorkomen.

De eerste 11 kluswoningen (fase 1: 321-329) kwamen in april 2011 op de markt. De laatste 14 (fase 2: 331-345) werden vanaf november 2011 verkocht.  Kijk voor meer informatie over de verkoop op Klushuizen onder Te Woon/Werk.

Klussen begint in 2012

De nieuwe eigenaren zijn in 2012 begonnen met de plannen voor het opknappen van hun woning. De renovatie van de gevels gebeurt in opdracht van de nieuw opgerichte VvE’s. De lelijke garagedeuren verdwijnen, waardoor het oorspronkelijke karakter van het gebouw weer zichtbaar wordt.

Herinrichting stoep Mathenesserdijk

Na het funderingsherstel liggen de begane grondvloeren weer op ‘straathoogte’. Als het opknappen klaar is, wordt ook de stoep weer vlak gemaakt. Omdat de brede inritten niet meer nodig zijn, komt er ruimte voor plantenbakken en parkeerplaatsen. De deelgemeente en de VvE gaan hiervoor samen een herinrichtingsplan maken. Meer informatie daarover onder Stoep Klushuizen.

Wil je meer informatie over de plannen voor de klushuizen, kijk dan op de speciale site van Klushuizen Rotterdam.

Op de site van de VvE Monnikenwerk kun je de voortgang van het kluswerk volgen.