HERINRICHTING SCHANS E.O (2008-2014)

Oplevering februari 2014

Met de nodige vertraging is de herinrichting rond de Schans, begonnen in 2012, deze maand afgerond. Meest opvallend is het verdwijnen van alle rare hellingen, hekjes en scheve stoepen. Vanuit de hoofdingang van de Schans kan je nu ‘gelijkvloers’ oversteken naar het nieuwe Jan Kruijffplein en de Schiedamseweg.

schans-1402-oversteek schdweg
Het trottoir van de Schiedamseweg loopt door, waardoor het voor alle verkeer duidelijk is dat ze vanaf de Schiedamseweg een 30km-zone binnenrijden. Met extra drempels in de Jan Kruijjfstraat en de Noordschans wordt het autoverkeer gedwongen om langzamer te rijden.
schans-131122-bakken bOp de kop van de Schans is een mooie zitplek ontstaan met twee banken en een rijtje plantenbakken. Die bakken worden in maart nog omtimmerd om er een mooi geheel van te maken.

Wat vooraf ging

In november 2008 werd de nieuwbouw van het zorgcentrum de Schans aan Noordschans, Jan Kruijffstraat en Mathenesserdijk opgeleverd. Groot was de verbazing toen de aannemer de laatste hekken bij het bouwterrein weghaalde. Het hoogteverschil tussen de straat en de begane grond van de gebouwen was hier en daar zelfs 60 cm! Een schandelijke situatie tengevolge van bouwfouten van de aannemer, slecht toezicht door de gemeente, achterhaalde regelgeving en laksheid.

Pas in 2010 zijn er alleen wat provisorische stoepjes en hellingen gemaakt. Veel bewoners durfden vooral ‘s winters niet meer naar buiten. Ondanks ongelukken leek een oplossing van deze schandalige situatie nog ver weg.

schans stoepen-1102i

Volgens de deelgemeente was de enige oplossing een volledige herstructurering van de straten rond het complex, waarvan de kosten meer dan 800.000 bedragen. Dat geld was er niet. Dus zijn er in 2010 alleen wat hellinkjes aangelegd en later ook provisorisch hekjes geplaatst bij de gevaarlijkste plekken.

Herinrichtingsplan

In september 2010 bleek dat er dan toch wel geld gevonden is voor zo’n aanpak, waarbij alles op de schop gaat. Zowel de Noordschans als de Jan Kruijffstraat zijn van ‘gevel tot gevel’ opgehoogd en vernieuwd. In samenspraak met omwonenden en bewoners van de Schans is een herinrichtingsplan gemaakt dat goed aansluit bij de specifieke wensen van ouderen. Alle rare hellingen en hoogteverschillen zijn verdwenen, en om het gebouw is een brede stoep met plantenbakken. Bij de oversteekplaatsen naar het Jan Kruijjfplein en de Schiedamseweg is zoveel mogelijk rekening gehouden met minder validen. Het is weer aantrekkelijk en veilig om langs het gebouw te lopen. Zowel direct naast de hoofdingang als op het Jan Kruijffplein staan er banken. Als het mooi weer is, kan men weer lekker ‘voor de deur’ zitten.

Tegelijk met de aanpak van de Jan Kruijffstraat is ook het Jan Kruijfplein helemaal opnieuw ingericht. Dankzij een bijdrage van de SOR is hier nu een prettige zitplek met mooie bomen, planten en bankjes.

Klik hier om het ontwerp voor de herinrichting te downloaden.

Start herinrichting Jan Kruijffstraat en Noordschans in November 2012

schans-1304-herinrichting jksNa diverse vertragingen begon de herinrichting in November 2012 in de Noordschans. Aansluitend was de Jan Kruijffstraat aan de beurt. De werkzaamheden hier liepen in de winter en voorjaar van 2013 aanzienlijke vertragingen op. Omdat niet alleen de straten werden heringericht, maar ook rioleringen, gas- en waterleidingen werden vernieuwd, was de uitvoering van de herinrichting een ingewikkeld project. En tijdens het werk moesten de huizen, het verzorgingshuis en ook de buurt bereikbaar blijven. Daarom is het hele project in fasen uitgevoerd.

Groen+Kleur

Op de stoep bij de hoofdingang zijn enkele grote bloembakken geplaatst. Met steun van de Delfshavense Duiten, Laurens en SOR wordt de beplanting verzorgd door bewoners en omwonenden van de Schans, als onderdeel van het project Groen+Kleur. Meer informatie is te vinden op de pagina Groen+Kleur onder Activiteiten.