KADEMUUR SPANGESEKADE

Start werkzaamheden 15 juni 2015

Na 2 jaar voorbereiding gaat het herstel van de kadeconstructie van start. In plaats van de oude houten keerwand onder de betonnen kadeconstructie, komt er een nieuwe damwand (‘achterloopsheidscherm’) van kunststof aan de achterkant, ongeveer 4 meter vanaf het water. Om die te maken wordt eerst een strook van ruim 6 meter afgegraven. De graaf- en heiwerkzaamheden gebeuren vanaf een ponton in de Schie.

kademuur-1502-doorsnede nieuw scherm

Doorsnede kadeconstructie met nieuwe keerwand ter plaatse van de gemetselde plantenbak.

Vanwege de versmalling is er tijdens de werkzaamheden éénrichtingsverkeer op de Spangesekade vanaf de afrit bij de Mathenesserbrug tot de oprit naar het kruispunt Mathenesserdijk/Rozener Mantzstraat.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden, zoals toegelicht tijdens de inloopavond op 4 juni 2015.

Helaas moet de prachtige gemetselde plantenbak wijken voor het werk aan deze nieuwe keerwand. Alle planten en struiken krijgen zoveel mogelijk een nieuwe plek elders in de buurt. Bij de herinrichting komen er op een andere plek weer twee nieuwe bakken terug.

Wat vooraf ging

In maart 2013 onderzocht Gemeentewerken de kademuur langs de Spangesekade. De keerwand onder de kadeconstructie bleek in zulke slechte staat, dat besloten is tot volledige vernieuwing. In de loop van 2014 is een plan gemaakt voor aanpak van de kadeconstructie vanaf de grote visplek bij de afrit naar de Spangesekade tot de Beukelsbrug.

Vlak voor de opheffing heeft de deelgemeente Delfshaven nog € 300.000,- gereserveerd om tegelijk met de kademuur ook de straat te herinrichten. Tot nu toe was daarvoor geen geld, maar met de vernieuwing van de kademuur is er een kans om ‘werk met werk te maken’.  In 2013 heeft de deelgemeente samen met het Atelier Spangesekade gewerkt aan een inrichtingsplan: IP-Spangesekade. Meer daarover op de pagina Spangesekade onder Woonomgeving.

De constructie van de kademuur dateerd uit 1920. Ze is aangelegd in de tijd dat ook Schiezicht werd gebouwd.
Aanleg fundering Spangesekade